Mic trafic la frontiera: Cine a dat lovitura basarabenilor si Romaniei?

Lecturi Urbane editia a VI-a!
March 3, 2010
Filat si Boc au decis: Permisul pentru micul trafic la frontiera va putea fi eliberat si in baza unei declaraţii pe proprie raspundere
March 4, 2010

Mic trafic la frontiera: Cine a dat lovitura basarabenilor si Romaniei?

Oameni ai MAE si MAI de la Bucuresti au mai dat o lovitura romanilor basarabeni si Romaniei.

Acordul pentru micul trafic de frontiera dintre cele doua state romanesti, in loc sa apropie romanii de pe cele doua maluri ale Prutului, a fost utilizat de coloana a cincea a intereselor rusesti in Romania, sa dinamiteze inca odata relatiile romano-romane.

Oameni din Ministerul Afacerilor Externe si Ministerului de Interne de la Bucuresti care au “lucrat” lista de documente necesare pentru obţinerea de către cetăţenii basarebeni a mult râvnitului permis de mic trafic, pot fi acuzati, in mod clar, de subminarea relatiilor dintre cele doua state romanesti si de prejudicii incalculabile aduse interesului national romanesc.

Reactia extrem de dura la adresa autoritatilor romane, dar si a Romaniei, a presei de la Chisinau, care asista la bataia de joc la care sunt supusi basarabenii de rand care doresc acel mult promis permis, este una normala, chiar daca loveste nedrept in Romania. Aici nu este vorba de Romania ca tara ci de niste indivizi (si uneori institutii pe care si le subordoneaza) cu interese antiromanesti, pe care statul roman, prin conducerea sa, le tolereaza, permitandu-le sa faca un rau imens romanilor si, iata, Romaniei.

Acesti indivizi, chiar daca nu lucreaza direct pentru interese straine (in general rusesti), le servesc cu ticalosie de fiecare data cand au ocazia. Am dat de ei de-a lungul anilor in blocarea legii cetateniei, am dat de ei atunci cand statul roman trebuia sa investeasca in Basarabia, dar nu numai, si dam de ei acum cand aproape 1,5 milioane de basarabeni puteau sa treaca Prutul pentru a-si vedea rudele, pentru a trai mai usor sau poate doar ca sa vada cum este in Tara.

Mare parte din acesti indivizi sunt ba acoperiti prin Ministerul de Externe, ba demnitari, pentru care interesul national trece prin telefonul scurt sau TO, in care o voce patrunsa de importanta le recomanda ce sa faca, balbaind tot felul de aberatii care ar tine de siguranta nationala, dar care, de fapt, acopera incompetenta celui de la capatul firului, ba militieni, care vad in orice basarabean vre-un infractor, in loc sa vada coruptii din propriile structuri.

Acestia sunt cei care destructureaza, din partea Bucurestiului, relatiile romano-romane. Sunt unii si la Chisinau de care vom scrie curand.

In acest sens Romanian Global News cere oficial si public Ministerului de Externe si Ministerului Administratiei si Internelor, numele celor care “au produs” lista cu documentele necesare obtinerii permisului. Acea lista nu a fost pusa pe masa atunci cand s-a negociat acordul cu delegatia de la Chisinau. A fost surpriza baietilor. Sigur, acea lista a fost aprobata “ca primarii” de sefii unor institutii din Romania. Cu totii trebuiesc trasi la raspundere.

Cine este de vina pentru ca se intampla acest lucru? Poate ar putea fi de vina Presedintele pentru ca are incredere in cei care ar trebui sa-i transpuna in viata proiectele pe care el le propune… Lipsa unei structuri, a uneia singure, care sa se ocupe de tot ceea ce inseamna relatiile cu Basarabia si care ar trebuia sa aiba competente totale asupra acestei relatii, ar putea fi una din cauzele acestor esecuri. Evident creearea unui alt Oficiu pentru Republica Moldova, condus de un alt acoperit al SIE ar fi un alt esec. Acel ceva sau cineva trebuie sa lucreze in subordinea Primului ministru (care tocmai a desfiintat postul de Inalt reprezentant pentru Republica Moldova – la sugestia cui oare?) sau in subordinea directa a Presedintelui, si sa aiba un rang care sa-i permita sa intre, fara sa faca anticamera, la orice ministru. Si nu ar trebui sa fie subordonat nici-unui serviciu de informatii. Miza este prea importanta pentru Romania si pentru romani pentru a fi altfel.

Si apropos de vina! Nu a aparut nici-un parlamentar responsabil de Basarabia care sa ceara, in conferinta de presa, socoteala celor care se fac vinovati de creearea acestei probleme. Si dupa ce ii afla cine sunt, sa-i denunte public, urmarind pana in panzele albe scoaterea lor din sistem. Din toate sistemele!

Chisinaul vrea, Bucurestiul doarme!
In sedinta executivului de la Chisinau a fost luata in discutie problema cu care se confrunta basarebenii care doresc sa obtina permisul pentru micul trafic de frontiera.Primul ministru Vlad Filat este de părere că „situaţia creată e complicată, dar trebuie rezolvată” și că ambele părţi trebuie să se implice să scoată barierele existente, iar peste un milion de cetăţeni ai Republicii Moldova să poată circula liber în România.„Am fost azi la consulat si mi-am dat seama că mai avem de muncit”, a spus Vlad Filat.

03 martie 2010
Sursa: Romanian Global News

Leave a Reply