ASEB îți oferă ” Succes în România”!
September 10, 2012
ASEB demareaza proiectul “Adopta un Boboc!”
September 22, 2012

LANSAREA FAB ROMÂNIA!

Astăzi, 10 septembrie 2012, începând cu ora 11.00, în incinta Palatului Parlamentului, Sala „Ovidiu Șincai”, nivel 1M, intrarea Izvor S1 a avut loc un eveniment istoric. A fost lansată structura reprezentativă la nivel național al Basarabenilor și anume  – Federația Asociațiilor de Basarabeni din România (FAB România).

La eveniment au participat:

– Gheorghe Cucoș – Consulul R.Moldova la București

– Daniela Frățilă – Șef servicii proiecte DRP

– Mihai Peptan – Consilier General Municipiul București

– Ion Poenaru – Președinte UNSR

– președinți ai asociațiilor – membre (ASEB București, GIB Cluj, ATRAG Iași, GIRB Suceava, OSB Constanța, OSBB Brașov, LSB Galați, LSB Ploiești, ASB Sibiu, OSLB Alba Iulia, ASEB Oradea, GIB Bacău, ASB Craiova).

– studenți și alte persoane interesate.

Federația Asociațiilor de Basarabeni din România (FAB România) are ca membri asociații de studenti și elevi de etnie româna din Republica Moldova. Scopul federației constă în a reprezenta interesele comune ale studenților și elevilor aflați la studii în România cu stimularea participării acestora la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.

În acest an se împlinesc  21 de ani de când primii tineri din Republica Moldova au trecut Prutul pentru a studia în România. În prezent, aici sunt în jur 13 000 de elevi și studenți basarabeni.  Aceasta nu este o cifră oficială și nici nu exista date centralizate în acest sens.  Cert este faptul  că numărul acestora este, cu fiecare an, tot mai mare. Politica statului român de acordare a burselor ca răspuns la dorința tinerilor basarabeni de a studia în România este un fenomen care a luat amploare în ultimii ani. În acest context apare întrebarea: Cine îi reprezinta? Federația Asociațiilor de Basarabeni din România a apărut ca o constatare a necesității  de reprezentare a tinerilor basarabeni de etnie română.

La nivelul centrelor universitare din țară există mai multe asociații care sprijină, apără și promovează drepturile tinerior basarabeni din România. Acestea au în spate ani  buni de experiență, ani plini de activități frumoase desfășurate pentru integrarea și dezvoltarea elevilor și a studenților basarabeni. Astfel, la începutul acestui an, 13 asociații de basarabeni din 13 centre universitare din țară au inițiat demersul organizării acestora într-o structură unitară, care a devenit, în prezent, Federația Asociațiilor de Basarabeni din România. Aceasta a fost inființată cu scopul de a reprezenta interesele comune ale studenţilor şi elevilor de etnie română din Republica Moldova aflaţi la studii în România cu stimularea participării acestora la actul educaţional şi la viaţa socială, economică şi culturală. Acest obiectiv face parte din statutul federației care a fost conceput și semnat de către liderii celor 13 organizații fondatoare.

Lansarea la care am asistat astăzi reprezintă un moment unic în istoria evoluției comunităților de basarabeni. Constituirea FAB România este o premieră.  Au existat o serie de tentative de-a lungul anilor, însa acum este pentru prima data când această initiativă se materializează și se oficializează în acte.

Principiile și valorile care ne animă să creștem și să obținem performanță sunt profesionalismul, creativitatea, trasparența, încrederea și non-partizanatul politic. O prioritate a FAB este dialogul cu instituțiile statului român (MECTS, DRP, MAE, ANST), mobilizarea resurselor întreprinderilor, organismelor naţionale şi internaţionale, guvernamentale şi private pentru dezvoltarea unor programe şi proiecte adresate studenţilor şi elevilor de etnie română.

Sigla sub care iși va desfașura FAB activitatea ilustreaza un cocostârc. Noi ne-am gândit la cocostârcul din “Păsările tinereții noastre” scrisă de iubitul poet național Ion Druță. Pentru noi este un cocostârc, simbol al vieții, prosperității și longevității. Asta pentru că ne dorim un traseu cat mai lung și de succes. Totodată, ne propunem să avem o prezență puternică în mediul online. În acest scop, am creat site-ul www.fabromania.ro unde vom posta zilnic informații privind proiecte și activitățile noastre și vom raspunde tuturor întrebărilor și solicitărilor venite din partea tinerilor basarabeni.

Urările adresate FAB cu ocazia înființării sale, venite din partea unor personalități publice – oameni valoroși și dragi nouă, ne onorează și ne fac să fim optimiști. În demersul nostru, sperăm să avem deschiderea partenerilor noștri din România. Ne dorim ca FAB să devină un punct de referință și un prieten de încredere pentru toți elevii și studenții aflați la studii în România.

Menționăm faptul că membrii FAB România sunt următoarele asociații:

 1. Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni, București
 2. Organizația Studenților Basarabeni și Bucovineni din Brașov
 3. Liga Studenților Basarabeni, Ploiești
 4. Liga Studenților Basarabeni din Galați
 5. Organizația Studenților Basarabeni, Constanța
 6. Grupul de Inițiativă Basarabeană, Cluj-Napoca
 7. Grupul de Inițiativă Basarabeană, Bacău
 8. Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor, Iași
 9. Grupul de Inițiativă al Românilor din Basarabia, Suceava
 10. Asociația Studenților Basasrabeni din Craiova
 11. Organizația Studenților și Liceenilor Alba,  Alba-Iulia
 12. Asociaților Basarabenilor din Sibiu
 13. Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni, Oradea

Slavic  Şaramet
Președinte, Federația Asociațiilor de Basarabeni din România
Tel: + 40 768 811 268
Email: sh.slavic@gmail.com

Leave a Reply