Adunare Generala FAB Romania la Bucuresti

FAB Romania solutioneaza problemele tinerilor basarabeni cu institutiile statului la Bucuresti!
May 16, 2013
FAB Romania sprijina DPRRP in programul ARC 2013!
July 10, 2013

Adunare Generala FAB Romania la Bucuresti

În perioada 20-22 mai 2013 Federația Asociațiilor de Basarabeni din România (www.fabromania.ro) a organizat Adunarea Generală a Federației la București, cu participarea a 14 reprezentanți ai Asociațiilor membre din 14 centre universitare diferite.În cadrul evenimentului au avut loc alegeri pe funcțiile conducerii FAB România cât și adoptarea unei rezoluții Adunării Generale, motiv pentru care în această perioadă, cei 14 lideri de asociații și reprezentanții Federației au avut o serie de întrevederi cu reprezentanți ai următoarelor instituții:

Luni, 20 mai:
11.30 – Ministerul Educatiei Naționale – Întâlnire cu Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Ştiințifică și Dezvoltare Tehnologică – Mihnea Cosmin COSTOIU, cu Secretarul de Stat – Gigel PARASCHIV, directorul Relații Internaționale – Tiberiu APOSTOL.
15.00 – Ministerul Afacerilor Externe – Întâlnire cu Ministrul Afacerilor Externe – Titus CORLĂȚEAN.
16.00 – Ministerul Afacerilor Externe – Întâlnire cu Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni – Cristian DAVID.
17.00 – Ambasada Republicii Moldova la București – Întâlnire cu Ambasadorul Republicii Moldova la București – Iurie RENIȚĂ.
Marți, 21 mai:
09.30 – Primăria Municipiului București – Întâlnire cu Viceprimarul General – Dan DARABONT. Întâlnire Consilier General al Municipiului București – Mihai PEPTAN.
12.00 – Senatul României. Reprezentanții FAB România au fost invitați în ședința Comisiei Românilor de Pretutindeni din cadrul Senatului – Vicepreședinte Viorel BADEA.
14.00 – Senatul României. Reprezentanții FAB România au fost primiți de către Președintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport – Ecaterina ADRONESCU.

Miercuri, 22 mai:
09.30 – Primăria Sector 6 București – Întâlnire cu Viceprimarul Sectorului 6 – Gabriel PETREA.
12.00 – Institutul Cultural Român – Întâlnire cu Directorul General pentru Românii de Pretutindeni – Andrei CIUBUC.
13.30 – Ministerul Tineretului și Sportului – Întâlnire Secretarul de Stat pe probleme de tineret – Cristian COSMIN.
15.00 – Întâlnire cu Directorul Executiv CIADO România – Gigel LAZĂR.

Considerăm că instituțiile menționate mai sus sunt de importanță majoră pentru tinerii de etnie română aflați la studii în România. Pe acestă cale, ținem să mulțumim tuturor celor care ne-au primit și ne-au oferit sprijinul. Noi, FAB România, ne asumăm faptul de a fi un partener responsabil și de a sprijini demersurile partenerilor noștri cu experiența căpătată prin interacțiunea directă cu studenții și elevii de etnie română din Republica Moldova aflați la studii în România.

FAB România își dorește o astfel de serie de întrevederi și cu Instituțiile Republicii Moldova la Chișinău. Întrevederi, care să identifice probleme ce pot fi soluționate împreună cu rezultate cât mai reale. Rezultate care să ajute la încurajarea tinerilor de etnie română din Republica Moldova aflați la studii în România să se întoarcă acasă. Pentru această, avem nevoie de o stabilitate economică, politică și socială în Republica Moldova, o siguranță minimă ce poate crea cadrul pentru o dezvoltare sănătoasă a familiei. Astăzi, situția politică din Republica Moldova nu dă semne pentru cele enunțate mai sus, astfel FAB România, în cadrul Adunării Generale de la București a adoptat următoarea rezoluție:

REZOLUȚIE

Tinerii basarabeni de etnie română, aflați la studii în România, urmăresc cu îngrijorare evoluțiile de la Chișinău și cred cu fermitate că întârzierea adoptării unor decizii constructive, în consonanță cu angajamentele internaționale asumate, pot afecta reformarea societății, bunăstarea populației și traiectul democratic al Republicii Moldova.

Federația Asociațiilor de Basarabeni din România (www.fabromania.ro) îndeamnă la responsabilitate și echilibru, întrucât doar maturitatea politică și renunțarea la orgolii pot asigura viitorul țării și al nostru, al tinerilor. Politicienii trebuie să înțeleagă că doar acționând în interesul poporului pot rămâne în istoria și conștiința națională, iar orice coaliție trebuie construită astfel încât valorile democratice să fie protejate și consolidate, căci revenirea la o oranduire ce n-a făcut cinste societății moldovenești ne va întoarce din drumul pe care noi, tinerii, ni-l dorim.

FAB România face apel la rațiune, la evitarea gesturilor pripite și provocatoare, pentru că Republica Moldova se poate îndepărta mai mult de vectorul european.

Deciziile din aceste zile ale politicienilor noștrii sunt cruciale, dacă aleg să construiască o democrație la care tinerii să aibă acces sau dacă aleg să rămână cantonați într-o lume a intereselor obscure, a corupției, șantajului politic care, în cele din urma, vor distruge societatea noastră.

Indiferent unde ne-am afla, acasă sau în afara granițelor, la studiu sau la munca, noi, tinerii basarabeni de etnie română, nu ne dorim decât un viitor mai bun într-o țară ce prețuiește valorile democratice, valorile europene și a cărei clasă politică își poate onora promisiunile față de popor și partenerii europeni.

În speranța că mesajul nostru nu va ramâne fără ecou, vă asigurăm de întregul nostru sprijin în construirea unei democrații puternice și credibile pentru orice partener extern, a unei țări în care oricine să se simtă în siguranță, susținut și prețuit la justa valoare.

Federația Asociațiilor de Basarabeni din România (FAB România) este formată din 14 asociații de tineri basarabeni din diferite centre universitare, aflați la studii în România.

Scopul federaţiei constă în a reprezenta interesele comune ale studenţilor şi elevilor de etnie română din Republica Moldova aflaţi la studii în România cu stimularea participării acestora la actul educaţional şi la viaţă socială, economică şi culturală.

Slavic Șaramet,
Președinte FAB România

Leave a Reply